Print Icon
 
   

Bevallen in tijden van de Coronacrisis: een dubbele uitdaging! 

   

In deze voor iedereen heftige tijd passen de meesten van ons zich zoveel mogelijk aan. We volgen de maatregelen die de overheid en de zorgsector nemen om (een te snelle) verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.  


Als je zwanger bent dan hebben al deze maatregelen waarschijnlijk ook impact op jou en je bevalling. Misschien kan je bevallingsplan niet doorgaan zoals jij in gedachte had, kan je niet in het ziekenhuis of juist niet thuis bevallen en kunnen of mogen niet alle personen bij je bevalling aanwezig zijn die jij er graag bij had willen hebben. Of misschien heb je zelf wel klachten die kunnen wijzen op een Corona-besmetting en maak je je daar zorgen over. 


Er is veel onzekerheid, en meer dan ooit bestaat de kans dat jij en de keuzes die je maakt rondom je zwangerschap en bevalling worden beïnvloed door je omgeving. Hoe ga je daarmee om? Wij geven je graag wat praktische tips en tools die je kunnen helpen om lastige beslissingen te maken, zelf de touwtjes in handen te houden en vooral positief te blijven en te vertrouwen op een bevalervaring waar je met een goed gevoel op kunt terugkijken.

Waar heb ik zelf invloed op? Wat valt er nog te kiezen? 

Niemand kan voorspellen hoe het Coronavirus zich verder gaat ontwikkelen, zelfs niet met alle maatregelen die er worden getroffen. Men lijkt het erover eens te zijn dat uiteindelijk een groot deel van de bevolking besmet zal raken en dat het vooral belangrijk is om het tempo waarin dat gebeurt af te remmen omdat de ziekenhuizen het anders niet aan kunnen. Dat is iets waar we allemaal ons steentje aan moeten bijdragen, maar ook iets waar we als individu maar beperkt invloed op hebben. Dat je zwanger bent blijft bijzonder, je gaat een nieuw leven op deze wereld zetten! Dat is een ongelofelijke prestatie en dat is een ervaring die je nooit zal vergeten. 


Het is dan ook belangrijk om ook in deze Corona-crisis te weten dat er bijna altijd meer te kiezen is dan je misschien denkt. Wat is er dan nog meer te kiezen? Er is een goede tool beschikbaar die je daarbij kan helpen. Deze tool heet de “BRAINS-methode” en wordt besproken in ons e-healthprogramma waar je je gratis voor kunt aanmelden.  


Wat ook nog het mooie van deze tool is, is dat je dit eventueel samen met je partner kan doen.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/31516000001234004_zc_v32_schermafbeelding_2020_03_26_om_16.45.18.png

Het gaat erom dat als je voor een lastige keuze staat, je via een aantal stappen:

- inzicht krijgt in de voordelen en nadelen van een bepaalde keuze;

- leert welke alternatieven er zijn;

- ontdekt wat je intuïtief weet wat voor jou het belangrijkste is;

- weet wat er gebeurt als je besluit om niets te doen;

- en gesteund wordt om de tijd te nemen om in rust en in je eigen tempo een afweging te maken.

Het gebruiken van deze tool kan je dus helpen om te weten welke opties je hebt en om uiteindelijk een bewuste keuze (niets doen is ook een keuze!) te maken die goed voelt vanuit je hoofd èn je hart.

Waar heb ik geen invloed op? En hoe ga ik daarmee om? 

“Elk voordeel, heb zijn nadeel.” Het is misschien een cliché, maar het is wel belangrijk om juist in moeilijke situaties te denken in kansen. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Je hebt niet overal invloed op en dat is soms lastig om mee om te gaan. Toch is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat deze hele situatie met je doet. Als het je verdrietig of bang maakt, dan is dat heel begrijpelijk en ook goed dat je eerst de ruimte geeft aan deze emoties om er te zijn. Pas daarna kun je verder en aan een oplossing werken.  


Om dit te doen is er een ander tool ontwikkeld die de “cirkel van 8” heet. Deze kan je ook in ons e-healhtprogramma vinden. Deze tool helpt je om van een DIP (Denken In Problemen) naar een KIK (Kijken In Kansen) te komen.  


Angst een slechte raadgever?  

Angst is soms lastig uit te leggen. Wat is angst eigenlijk? Als je weet waar jouw angst precies over gaat dan helpt dat om je angst te begrijpen en ermee om te gaan. Je emoties, ook gevoelens van angst, kunnen je veel leren over wat voor jou belangrijk is. En als je je emoties wegduwt dan loopt het leven zo dat je het toch steeds weer tegenkomt, totdat je durft om je emotie/angst echt aan te gaan. Angst is dus zeker niet een slechte raadgever. Het kan je helpen een keus te maken over waar je naartoe wilt i.p.v. waar je van weg wil blijven. Het kan je helpen om een beslissing te maken waarbij je jezelf niet forceert – een beslissing die is gebaseerd op liefde voor en acceptatie van jezelf.   


Regels geven houvast, liefde geeft echte veiligheid 

Het is goed dat er ook voor zwangerschappen en bevallingen Coronacrisis regels* zijn opgesteld. Het zijn onzekere tijden en regels bieden houvast. Wat ook houvast geeft is je veilig voelen en vertrouwen op wat voor jou belangrijk is. Het kan heel goed zijn dat het nu zo voelt dat je, in deze crisissituatie, niet kan vragen om wat jij nodig hebt. Er staat heel veel op z’n kop, maar je mag altijd zeggen wat jij nodig hebt. Iedere vrouw, iedere zwangerschap, iedere bevalling en ieder kindje blijven uniek. Hiervoor durven staan is wellicht een uitdaging, maar zal je veel kracht geven. Bevallen in een liefdevolle omgeving geeft pas echt het gevoel van veiligheid. 


*Op de website van verloskundigen kun je de belangrijkste regels terugvinden


Speciale vlog over zwanger zijn en bevallen in tijden van Corona  

Aanstaande weekend zullen we een vlog gaan maken met gepromoveerd verloskundige Jannet Bakker, dus ‘stay tuned’ en volg ons op social media!

Wij wensen iedereen veel gezondheid toe! 


Hartelijke groet,

Anouk Kaiser, directeur a.i. Stichting Zelfbewust Zwanger

Doe mee

* Zelf mee doen met onze e-learning voor zwangeren.

* Je als vrijwilliger in te zetten voor onze stichting. 

 
Stichting Zelfbewustzwanger | JF Kennedylaan 115 3931 XH Woudenberg
Bevoegde vertegenwoordigerFloor Molkenboer | E-mailadresinfo@zelfbewustzwanger.nl | Telefoonnummer0644434426 | RSIN8589.26.039 | KVK-nummer71978887